Balkan, Klezmer, Jazz Manouche

Les Cerveaux Lents

Onthaast zijn ze in ieder geval, de leden van dit breinsextet uit Gent met muzikanten van Absynthe Minded en Va Fan Fahre. Folkmuziek laat zich al lang niet meer bewieroken, de verplichte Afghaanse sjaal hangt al enige tijd aan de wilgen en de meedeinende voeten worden niet langer omkneld door kilo’s geitenwol. Les Cerveaux Lents bewandelt muzikale wegen van Joodse klanken en andere wereldmuziek tot een streepje jazz en eigen werk.

Les Cerveaux Lents werd in 2002 opgericht. Al van bij het begin was het duidelijk dat zij allen eenzelfde passie koesterden voor zigeunermuziek en klezmer, met andere woorden het klikte meteen. Over de jaren heen ontwikkelde de band zich eerder als een gelegenheidsgroep, maar trad wel regelmatig op. Door al die jaren samen te spelen raakten Les Cerveaux Lents zeer goed gerodeerd en kunnen ze een unieke sfeer creëren gaande van intimistische nostalgie tot opzwepende ritmes en improvisaties.

In de zomer van 2013 sloegen de bandleden de handen in elkaar om Les Cerveaux Lents nieuw leven in te blazen. Er werd een nieuw repertoire samengesteld en eind 2013 werd een EP opgenomen. In maart 2015 dook Les Cerveaux Lents opnieuw in de studio om een full album met enkel eigen werk op te nemen die in september 2015 werd gereleased.

Het uiteindelijke resultaat is een fris, modern, en toch authentiek en gevarieerd album. ‘Heiß und fürchterlich’ is een plaat die zonder twijfel beroep doet op een breder publiek dan de gemiddelde klezmer diehard fan. Het zit vol met catchy deuntjes en aanstekelijke ritmes die zich in het oor nestelen en u uitnodigen om met uw benen te zwieren...

Information

Members

Michael De Schryver: accordion (Va Fan Fahre)
Adriaan Verwée: clarinet (Va Fan Fahre)
Renaud Ghilbert: viool (Absynthe Minded)
Sergej Van Bouwel: double bass (Absynthe Minded)
Eduardo Vega: gitaar (Va Fan Fahre)
Jakob Nachtergaele: drums (Absynthe Minded)

Links

www.lescerveauxlents.be
soundcloud.com/lescerveauxlents
www.facebook.com/Les-Cerveaux-Lents-554597764634139

Downloads
Rider on request

Upcoming Gigs

No upcoming concerts

Sound

Video

Discography

 

Quotes

Dani Heyvaert
about Heiß Und fürchterlich, Rootstime.be

"Niet één keer had ik pijn aan mijn oren, iets wat me al snel overkomt, wanneer ik muziek beluister die al te zeer met het brein en te weinig met het hart gemaakt is. Deze breinen noemen zichzelf traag (al heb ik de woordspeling met cerf volant wel door) en dat laten ze ook merken: hun composities zijn heel goed beluisterbaar, zonder dat je nochtans in popmuziek belandt. Eigenlijk kan ik dit simpel samenvatten: dit is de hedendaagse versie van Belgische folk: de instrumenten zijn "klassiek", de composities zijn een waterzooi van allerlei genres die op zich ook lekker zijn, maar samen nog veel beter smaken, de gasten zijn uitstekend opgeleid en ze schrijven samen muziek die niet alleen het brein, maar ook de benen raakt. Erg fijn om naar te luisteren.”

René van Peer
about Heiß Und fürchterlich, Gonzo Circus

"Merkwaardig samengeraapt brouwsel, de muziek van Les Cerveaux Lents op ‘Heiß Und fürchterlich’. Dit sextet rond accordeonist Michael De Schryver (bekend van Va Fan Fahre) gooit elementen van klezmer en gipsyjazz bijeen, laat ze goed borrelen, blijft flink roeren en serveert ze in steeds wisselende verhoudingen. Je hoort zelfs sprankjes tango in de muziek verscholen zitten. De heren weten van wanten. Ze kennen hun zaakjes, weten hun weg in de verschillende stijlen, zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. De arrangementen zijn kundig en listig gemaakt.”

 

Pictures


When available, mention the photographer when using these pictures!