Zappanian Fusion Jazz

Twan van Gerven

Gitarist/componist Twan van Gerven (1969) begon zijn carrière als bandleider, componist en gitaarvirtuoos van de cross-over-funkband ‘The Tree Funk Concept’. De door van Gerven voor deze formatie geschreven stukken vormden het uitgangspunt voor zijn eerste werk voor kamerorkest ‘The King of Sushi’.

Als gitarist verwierf Van Gerven faam in de band ‘BEEF!’, onderscheiden met een Zilveren Harp in 2002 en uitgeroepen tot ‘Beste Gitarist van Nederland’ middels het winnen van het Duiveltje in 2004. De composities van van Gerven bestrijken een groot muzikaal gebied; van klassiek werk voor twee instrumenten tot gecomponeerde jazz-fusion voor kleine en grote bandbezettingen, van kamermuziek tot symfonie.

Op 19 juni 2005 ging de symfonie ‘The Woensel West Side Story’ in premiere op de TU in Eindhoven, uitgevoerd door het Helikon Orkest onder leiding van Kian Pin Hiu.

Op 8 augustus 2006 vond het eerste concert van ‘Smokey the Bandit and his one night stand band’ plaats in het Theater aan de Parade in ‘s Hertogenbosch. Dit concert, uitgevoerd door diverse artiesten (Special Request Horns, U-Gene, Sven Happel en Maarten Poirters), vond zijn vervolg in 2009, toen concertzaal ‘de Pul’ te Uden het podium bood voor een liveregistratie van een tiental van de stukken.

Later dat jaar verzorgt Van Gerven met zijn trio tweemaal het voorprogramma voor Scott Henderson’s bluesband op het SJU podium in Utrecht en in de Boerderij in Zoetermeer.
De stukken ‘VOF Nederland’ en ‘While You Were Havin’Fun’ beleefden hun eerste uitvoering op 12 maart 2011, toen een amateurgezelschap, voor de gelegenheid onder leiding van dirigent Ed Spanjaard, een huiskamerconcert gaf aan de Keizersgracht te Amsterdam.

In dat zelfde jaar produceert van Gerven de hitsingle van JAH6, ‘Zij Gelooft In Mij’ waardoor de band een platencontract krijgt aangeboden door Kees de Koning van TopNotch. Ervaring met produceren heeft Van Gerven dan inmiddels opgedaan door eigen produktie, albumproduktie van o.a. ‘Broek Uit!’ van pEp en het werken met Bitty Mclean (UB40), Michel Schoots (Racoon), Dave Robinson (Stiff Label & Virgin Records) en Joost Jellema (o.a. Kenny B.) maar ook door het vele studiowerk voor andere artiesten.

Sinds 2012 is van Gerven weer op toer met BEEF, na een ingelaste sabbatical in 2009, en speelt hij als gitarist in diverse theatherprodukties van o.a. Tigre Blanco, Denvis en projecten van het Parktheater Eindhoven. Ook is hij een veelgevraagd sessiemuzikant en is hij sinds 2013 opgenomen in het sessiecollectief van Jam De La Creme uit Den Haag voor festivals (Oerol, Sziget) en clubtours in Nederland.

Vanaf 2014 brengt Twan van Gerven eigen werk uit via Home Made Records. De albums Junk Dilemma (2014) en Dutch X-Ing (2015) krijgen lovende recensies in de Music Maker en Gitarist en leveren van Gerven nominaties op in de categorie beste pop/rock gitarist Benelux en beste jazz/fusion/world gitarist Benelux in de polls van het maandblad Gitarist. In 2020 is het nieuwe album "How U Gonna Stroke Yer Solo" verschenen.

Information

Members

Twan van Gerven: gitaar
Marre de Graaff: bas
Maarten Poirters: drums
Roel Hazendonk: piano
Remko Smid: tenorsax
Stormvogel: analoge synthesizers

Links

www.twanvangerven.nl
www.facebook.com/homemaderecords.nl
twanvangerven.bandcamp.com
www.youtube.com/user/twanvangerven

Downloads
Rider on request

Upcoming Gigs

No upcoming concerts

Past Gigs

No past concerts

Sound

Video

Quotes

Gitarist Magazine
Review Dutch X-ing

"Dat levert een spannende reis op langs jazz, rock, funk en fanfare (!) met Van Gerven als kleurrijke reisleider die vrij met maatsoorten, harmonieën en soundbites goochelt en knap gebruik maakt van de extra klankkleuren die zijn uitgebreide ensemble hem biedt."

Music Maker
Review Dutch X-ing

"Hij bewees het al eerder met Junk Dilemma, en ook op het live opgenomen Dutch X-ing laat Twan Van Gerven (Beef en Jah6) horen dat hij een veelzijdig gitarist is. Deze keer slaat een Frank Zappa-iaans jazz-fusionstijltje de klok. Vreemde maatsoorten en diverse gitaartechnieken gaan dan ook hand-in-hand met humor, die Zappa ook altijd zo goed in zijn muziek wist te verwerken (Hintham Zoo)."

Music Maker
Review Junk Dilemma

"Met zijn fusion-achtige manier van spelen kan Twan zich op technisch gebied zelfs meten met types als Frank Zappa, Scott Henderson, Greg Howe en Guthrie Govan. Wereldwijd worden deze mannen gezien als de crème de la crème van de onmogelijke gitaarlick. Diverse toonladders, legato licks vlug als water en plotselinge maat-en tempowisselingen: Twan schudt het allemaal even moeiteloos uit zijn vingers."

Jazzzine
Review Junk Dilemma

"Geniaal à la Frank Zappa."

Gitarist Magazine
Review Junk Dilemma

"Twan verrast nu vriend en vijand met het intense, soms chaotische maar steeds ijzersterke gitaaralbum 'Junk Dilemma'."

Paradox
Tilburg

"Op zijn vorige album 'Junk Dilemma' ging de muziek vooral richting fusion en liet Van Gerven zich liet horen als een gitaarvirtuoos die zich kon meten met gitaristen als Scott Henderson, Greg Howe en Guthrie Govan. Maar het nieuwste, door Zappa geïnspireerde album mag er ook zijn; het album Dutch X-ing ontving 4 sterren recensies in bladen als Musicmaker en Gitarist."

Discography

 

Pictures


When available, mention the photographer when using these pictures!